Spring naar inhoud

Het bestrijden van bladluizen

Bladluizen zijn kleine insecten die planten eten. Ze voeden zichzelf met de stekende en zuigende monddelen. Ze voeden zich met de sappen uit het floëem. Het floëemsap stroomt door de zeefvaten van een plant. Dit sap staat in de plant onder hogedruk. Het wordt door de plant in de bladluis geperst zodra de bladluizen de plant aanprikken. Ook kunnen de bladluizen zuigen en xyleemsap opzuigen. Ze zitten daarom meestal op de groene punten van een plant. Een bladluis zal over het algemeen niet groter worden dan 5mm. Bladluizen veroorzaken vooral schade aan een plant omdat er een virus wordt overgebracht. Ook kan de plant geel worden door de aanwezige bladluis, verdrogen of zelfs afsterven. De honingdauw die ontstaat kan een voedingsbodem worden voor een schimmelgroei. Dit wordt vaak roetdauw genoemd omdat de kleur ervan zwart is. De groene perzikluis is zeer schadelijk op aardappelen en de zwarte bonenluis op bonen. Zeer bekend is de rozenluis die ervoor zorgt dat een roos helemaal uitdroogt en er zelfs door kan afsterven.

De voortplanting van de bladluis.

Een bladluis kan zich tijdens de zomermaanden zeer snel voortplanten. Ze zijn levendbarend en hebben soms wel 20 generaties tijdens een jaar. Doordat ze zich zo snel voortplanten en veel schade aan de planten kunnen toebrengen is het zaak er op tijd bij te zijn om ze te bestrijden.

 

Het bestrijden van bladluizen.

 

Natuurlijke vijanden

Er zijn natuurlijke vijanden van de bladluis. In kassen wordt vaak tegenwoordig gebruik gemaakt van lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen. Zij eten veel bladluizen op en dat is een goede manier om de producten, die men aan het kweken is, te beschermen tegen bladluizen. De larve van een lieveheersbeestje kan wel 600 bladluizen opeten en een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag.

Koud water

Je kunt bladluizen verwijderen door met koud water weg te spoelen. Wanneer je ze op planten hebt, die in de kamer staan, moet je ze buiten wegzetten en afspoelen met koud water. Je moet daarbij goed doorspoelen en op de bladeren richten. Zorg ervoor dat de eraf gespoelde bladluizen niet terug op de plant kunnen kruipen. Omdat bladluizen niet van koud water houden zullen ze zeker niet terugkomen.

Water met een afwasmiddel

Je kan je plant bespuiten met een oplossing van water met een wasmiddel. Dat werkt over het algemeen een aantal dagen. Dit moet je daarom regelmatig herhalen waardoor de bladluizen niet meer terug zullen komen.

Water met spiritus en groene zeep

Een bekend recept wat al heel lang wordt gebruikt is 20 ml groene zeep en 20 ml spiritus en een liter water mengen. Bespuit hiermee de plant en de bladluis zal verdwijnen.

Water en tabak

Een aftreksel maken van water en tabak is ook een goed middel. Hiervoor moet je een handje tabak koken in water en dat dan gebruiken om je plant te besproeien. Het stink maar werkhttps://intern.textbroker.nl/a/openorder-write-submit.phpt wel goed.

Water en uien

Door een aantal dagen uien in het water te leggen kan je dat gebruiken om over je planten te gieten.

Natuurlijk zijn er nog meer oudere middeltjes die men gebruikte om bladluizen op planten weg te krijgen. Er worden natuurlijk ook chemische middelen gebruikt die je in de winkel kan kopen. Wacht er nooit te lang mee om bladluizen te bestrijden. Zodra je ze ziet moet je aan het werk gaan. Omdat in iedere tuin ongedierte aanwezig is moet men daar goed op letten. Voor een goed tuinonderhoud is het zaak om vooral op bladluizen te letten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *