Spring naar inhoud

Ontspanning uit de natuur

Er zijn een heleboel planten, bloemen en kruiden die prima helpen bij stress, (faal-)angst of prestatiedruk. Ideaal wanneer je in een drukke periode zit op werk, maar ook weer geen zin hebt om meteen naar de rustgevende medicatie te grijpen. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

Valeriaan

Niet voor niets zijn er veel rijscholen die hun kandidaten gebruik van dit middel aanraden. Valeriaan wordt gezien als een natuurlijk ontspanningsmiddel, waar je niet zo groggy van wordt al van veel kalmerende medicijnen.

Valeriaan is een kruidenmiddel, dat licht rustgevend werkt. Alsof je een engeltje op je schouder hebt dat fluistert dat het allemaal wel goed komt…

Oke dat laatste is wat overdreven, maar het helpt wel om je gedachten een halt toe te roepen. Het is daarom perfect om je malende gedachten of angst voor een naderende deadline of test tot bedaren te brengen.

Kamille

Niks zo ontspannend op een drukke dag als een kop thee om even stoom af te blazen. Als die thee dan ook nog eens is getrokken van kamille…

In het oude Egypte wisten ze overigens al dat sommige planten en bloemen goed waren voor de gezondheid.

Tegenwoordig weten we dat Kamille ook goed is voor je maag en darmen, en dat het helpt tegen welvaartsziekten, maar daar is het ons in dit lijstje allemaal niet om te doen. Kamille is vooral heel goed voor de zenuwen: het ontspant heftige emoties, weert angsten en werkt slaapopwekkend. Belangrijk dus om het te nemen ná die belangrijke deadline, zodat je niet halverwege de voorbereiding in slaap valt. 

Sint Janskruid 

Nog zo’n kruid dat goed is voor de zenuwen. Al werkt deze vooral goed wanneer je een beetje down wordt van de stress. Sint Janskruid is namelijk een natuurlijk antidepressivum. Het verbetert de stemming, en kan dus worden gebruikt door mensen met lichte tot matige depressieve klachten. Handig om net even dat zetje te krijgen om de knop om te zetten. Al moet je er natuurlijk altijd een professional bij halen als je het allemaal echt niet meer ziet zitten. Oke?
Bloesemremedies

Natuurlijker dan het geconcentreerde extract van bloemen kun je het niet krijgen. Dat is het uitgangspunt van de Bach bloesems: een heel scala aan extracten van verschillende planten en bloemen, met elk hun eigen heilzame werking. Hierdoor kan een Bach therapeut voor iedereen een op maat gemaakte remedie samenstellen die specifieke uitdagingen aanpakt. Maar er zijn ook kant-en-klare mixen beschikbaar, zoals de bekende rescue remedie.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *