Spring naar inhoud

Waarom kiezen voor opdekdeuren met glas?

Een deur heeft als basisfunctie het afsluiten van een ruimte, maar een deur kan zoveel meer toevoegen aan je woning. Zo kan de stijl van een deur een ware toevoeging zijn voor de sfeer van de woning. Deuren zijn er in allerlei soorten en maten, diverse kleuren en van uiteenlopende materialen vervaardigd. Wat zijn de voordelen van een opdekdeur in vergelijking met een stompe deur? Wat voegt een opdekdeur met glas toe aan je woning en uit welke glassoorten kun je kiezen?

De verschillen tussen opdekdeuren en een stompe deuren

Het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur zit hem voornamelijk in de manier waarop de deur wordt opgehangen aan het kozijn. Een stompe deur wordt aan scharnieren afgehangen en valt in zijn geheel binnen het kozijn. Een oplegdeur valt daarentegen voor een gedeelte op het kozijn. Deze wordt bevestigd aan de hand van paumelle scharnieren. Een opdekdeur valt iets verder naar voren dan een stompe deur en de vorm is iets anders. De opdekdeur is voorzien van een zogenaamde opdekrand, die na het afhangen het kozijn gedeeltelijk bedekt. Een opdekdeur houdt hierdoor meer tocht tegen dan een stompe deur. Opdekdeuren worden vaker als binnendeur gebruikt, terwijl stompe deuren vaker als buitendeur dienen.

Wat voegt glas in een opdekdeur toe?

Een opdekdeur voorkomt dus dat er een vervelende, koude luchtstroom door de ruimte trekt. Het kiezen voor opdekdeuren met glas, biedt extra, visuele voordelen. Glas in een binnendeur zorgt er namelijk voor dat er meer lichtinval is. Hierdoor oogt de ruimte groter en helderder. Je kunt langer profiteren van natuurlijk daglicht, wat vooral in de wat donkerdere periodes van het jaar erg prettig kan zijn. Als je een liefhebber bent van een zeer lichte, transparante woonruimte, dan kun je zelfs besluiten om voor een opdekdeur te kiezen die volledig uit glas bestaat. Zo benut je natuurlijk licht optimaal, maar je houdt wel de tochtstroom buiten.

De verschillende soorten glas

Er zijn opdekdeuren verkrijgbaar met verschillende soorten glas. Het hangt van jouw eigen wensen en voorkeuren af welk type glas het meest geschikt is binnen je woning. Naast de functionele eigenschappen van een deur, al dan niet met glas, kan een deur een groot onderdeel zijn van de stijl van de ruimte. Wil je een deur als opvallende, nostalgische blikvanger in je woning, dan is glas-in-lood een goede optie. Heb je een chique interieur en wil je dat de stijl van je deur hierop aansluit, dan zou je kunnen kiezen voor een stijlvolle, facet geslepen beglazing. Door melkglas of satijnglas kun je niet heen kijken. Je profiteert bij deze keuze wel van de lichtdoorlatendheid, maar tegelijkertijd behoud je je privacy. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende mogelijkheden. Er zijn ook nog opties als beglazing in meerdere vakken, gezandstraald glas en blank glas. Wanneer je eveneens aandacht besteedt aan het kiezen van het materiaal en de kleur van de opdekdeur én het uiterlijk en de afwerking van de kozijnen, vind je ongetwijfeld opdekdeuren met glas die helemaal bij jouw woning en wensen aansluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *