Spring naar inhoud

Wat is laurier?

Laurier of met zijn Latijnse naam “Laurus nobilis” is bij ons vooral bekend als sierstruik. De oorsprong van laurier situeert zich voornamelijk rond het oostelijke Middellandse zeegebied zoals Turkije, Griekenland en IsraĆ«l. In deze streken kan hij uitgroeien tot een heuse boom en wordt hij wel 100 jaar oud.

Waarvoor wordt laurier gebruikt?

Behalve om de toepassingen in de keuken als om zijn medicinale eigenschappen, wordt de laurier, in tuinen en op terrassen, zowel in potten als in volle grond geplant om zijn altijd groene 5cm lange bladeren. Omdat de plant uit het zuiden afkomstig is, zal hij bij strenge nachtvorst moeten beschermd worden. Meestal is het aankleden met een beschermende folie afdoende om de laurier tegen de koudste winterdagen te hoeden. Voelt de plant zich goed en wordt hij goed verzorgd zal je in de bladoksels tussen maart en mei witte schermbloemen kunnen zien opbloeien.

In de keuken worden de gedroogde bladeren van de laurier voornamelijk gebruikt in stoofschotels en soepen. In deze gerechten wordt het blad lange tijd mee gekookt en pas dan komt de typische smaak vrij. Het blad blijft echter hard en kan niet worden gegeten.

Als medicijn worden aan laurier een veelvoud van eigenschappen toegewezen. Zo zou laurier onder andere helpen bij luchtweginfecties zoals bronchitis en sinusitis, maar ook tegen griep en zelfs werken als antidepressivum. Het gebruik in de keuken is niet alleen ontstaan door zijn smaak, maar ook door zijn gunstige invloed op de spijsvertering. Daarenboven zouden de geur van laurierbladeren muizen afschrikken en dus uit de keuken weren.

Al gebruikt sinds de Klassieke Oudheid.

Fans van Asterix en Obelix kennen laurier waarschijnlijk ook van de “lauwerkrans” die Julius Caesar steevast op zijn hoofd placht te dragen. Met deze kransen, gemaakt van laurierbladeren werden de hoofden van overwinnaars getooid. In onze moderne tijden vinden we nog steeds verwijzingen naar de lauwerenkrans terug in uitdrukkingen zoals op zijn lauweren rusten en gelauwerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *